Back to All Events

Pengorbanan Seorang Wanita

  • Masjid Al-Muttaqin 5140 Ang Mo Kio Avenue 6 Singapore, 569844 Singapore (map)

Sinopsis

Seseorang wanita itu dikurniakan pelbagai peranan sehinggakan sebahagian daripada kita mengambil ringan akan pengorbanan mereka dalam kehidupan keluarga dan masyarakat.

Sebahagian wanita juga memainkan peranan tambahan dengan menjaga kebajikan orang tuanya dengan izin suaminya berbanding adik-beradik lelakinya yang mengabaikan amanah dan tanggungjawab yang sepatutnya mereka laksanakan seperti anak lelaki sering memberi alasan Isteri tidak suka, keluarga besar rumah tidak ada tempat dan pelbagai alasan lain yang diberikan oleh anak-anak lelaki ini.

Hargailah seorang wanita itu dengan mengiktiraf sumbangan mereka, berilah mereka layanan yang baik, sokonglah mereka dalam menjalankan usaha yang baik, bimbinglah mereka ke jalan yang diredhai Allah s.w.t.

Allah s.w.t. berfirman:

Yang bermaksud: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.” (Surah Al-Rum, ayat 21)

Dari Samurah bin Jundub r.a.:

Yang bermaksud: “Wanita itu diciptakan dari tulang rusuk; jika kamu meluruskannya, maka kamu mematahkannya. Jadi, berlemah lembutlah terhadapnya, maka kamu akan dapat hidup bersamanya.” (Riwayat Ibn Hibban, al-Hakim, al-Tabrani - Hadith Marfu’)

Earlier Event: August 27
A.K.U - Apa Kata Ustaz?
Later Event: October 22
English Talk: Sacrifice In Islam